Teema 4: Työturvallisuus ja työhyvinvointi

22.03.2023

Esihenkilön rooli ja johtaminen työpaikan turvallisuudessa ja hyvinvoinnissa.

Esihenkilön rooli ja johtaminen

Esihenkilö voi parantaa työhyvinvointia ja työsuojelua monin eri tavoin.

  • Kuuntele työntekijöitä: Esihenkilö voi parantaa työntekijöiden työhyvinvointia ja työsuojelua kuuntelemalla heitä ja ottamalla huomioon heidän näkemyksensä. Esihenkilön kannattaa järjestää keskusteluja aktiivisesti työntekijöiden kanssa ja kysyä heidän mielipiteitään työpaikan turvallisuudesta ja mahdollisista kehitysehdotuksista.
  • Koulutus ja tiedotus: Esihenkilön täytyy järjestää työntekijöille koulutuksia, joissa käydään läpi turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä asioita. Myös tiedotus on tärkeää, joten esihenkilö voi pitää tiimin jäsenet ajan tasalla turvallisuusasioissa.
  • Työpaikan ergonomia: Esihenkilön täytyy kiinnittää huomiota työpaikan ergonomiaan ja varmistaa, että työskentelyolosuhteet ovat ergonomisesti suunnitellut ja että työntekijät saavat tarvittavat apuvälineet.
  • Ennaltaehkäisy: Esihenkilön täytyy ennaltaehkäistä onnettomuuksia ja riskejä. Näitä voivat olla vaarallisten tilanteiden havainnointi tai työntekijöiden raportointi turvallisuuteen liittyen.
  • Työntekijöiden tukeminen: Esihenkilö voi auttaa työntekijöitä selviytymään stressistä ja työpaineista, esimerkiksi tarjoamalla heille psykologista tukea tai ohjeistusta siitä, kuinka työntekijät voivat huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.

Kuva 1. 5 parannuskeinoa työhyvinvointiin

Työturvallisuuslaki

Työnantajalla on velvollisuus huolehtia työntekijän turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työnantajan on otettava huomioon työhön, työolosuhteisiin ja muuhun työympäristöön liittyvät seikat. Työnantajan täytyy myös työsuojelun toimintaohjelman tavoitteiden mukaan tehdä asioita turvallisuuden ja terveellisyyden edistämiseksi sekä työkyvyn ylläpitämiseksi. Asiat on otettava huomioon työpaikan kehittämistoiminnassa ja suunnittelussa, sekä niitä on käsiteltävä työntekijöiden tai heidän edustajiensa kanssa. (Työturvallisuuslaki, 2 luku 8-9 §)


Lähteet:

Academy of Brain. (2019) 10 Keinoa parantaa työhyvinvointia. Blogi. Haettu 30.3.2023 osoitteesta: https://academyofbrain.com/2019/07/30/10-keinoa-parantaa-tyohyvinvointia/

Finlex, työturvallisuuslaki. Haettu 30.3.2023 osoitteesta: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738

Mäkelä, A. (2022) 5 tapaa, joilla voit vaikuttaa työyhteisön hyvinvointiin. Artikkeli. Haettu 30.3.2023 osoitteesta: https://duunitori.fi/tyoelama/tyohyvinvointi-nain-voit-itse-vaikuttaa

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita